Yiyecek İçecek Hizmetleri

Yiyecek İçecek Hizmetleri

14.12.2012 13456

ALANIN MEVCUT DURUMU VE GELECEĞİ
Yiyecek ve içecek hizmetleri olan otel, restoran, kafeterya, bar, pastane, toplu
beslenme kurumları, vb. yerlerde hijyen ve sanitasyon kurallarına uygun olarak yiyecek ve
içeceklerin servise hazır hale getirilip müşteriye sunulduğu hizmet alanıdır.

Öğrenciler bu alanı niçin tercih etmelidirler?

Aşçılık bölümü mezunu kişilerin iş bulması aslında çok kolaydır. Özellikle otellerde çok fazla aşçı arandığı için kişilerin işsiz kalmaları zordur. Ancak elbette kişinin kendisini geliştirmiş olması çok önemlidir. 

ideal aşçının özelliklerini maddeleyelim:

  1. Aşçı bireysel ve çevresel temizliğine önem gösterir.
  2. Aşçı kesinlikle uzun tırnaklarla mutfağa girmez. Yani bir aşçının hiçbir zaman uzun tırnakları olmaz...
  3. Aşçının giyimi ve kuşamı, yaptığı zanaatı hatta bazen de sanatı icra edebilmeye uygundur.
  4. Aşçının estetik ve düzen algısı yüksektir.
  5. Aşçı sadece yemek pişiren kişi değildir! Anlatılabilen, üzerine konuşulabilen işler yapan kişidir...
  6. Aşçı 1916'da Hacıbeyzâde Ahmet Muhtar Bey'in tanımına uygun şekilde[1] ziraat, sanat, kimya, matematik gibi disiplinlerden faydalanan, yenilikçi ve yaratıcı kişidir. Tabi bu özelliklerinin yanında ustalarına ve üstatlarına saygıda kusur etmeyen, onlardan edindiklerinin değerini bilen kişidir.
  7. Aşçı kurallı ilerleme prensibine uygun şekilde akıllıca çalışabilen ve ekip çalışmasına yatkın kişidir.
  8. Aşçı, okuyan, araştıran, merak eden, mesleğiyle ilgili konularda gözleri parlayan kişidir...

Aşçı olmak için kişinin sahip olması gereken özellikler şunlardır:

·         Dikkatli ve titiz olmak

·         Yemek yapmayı sevmek

·         Planlı olmak

·         Disiplinli olmak

·         Yeniliğe açık olmak

·         El lezzetine sahip olmak

·         Gastronomi alanında eğitim almak

 

Alanlara ait dal listesi ve dalların özellikleri

Yiyecek İçecek Hizmetleri Alanı Çerçeve Öğretim Programı'nda;

 1. Yiyecek İçecek Hizmetleri dalı yer almaktadır. Bu doğrultuda Yiyecek İçecek Hizmetleri alanı ve alan altında yer alan mesleklerde ulusal ve uluslararası düzeyde standartlara uygun örgün öğretim programı hazırlanmıştır.

 Bu programı tamamlayan öğrenciye;

· Yeni çağ becerileri ve tasarım odaklı düşünme yaklaşımı doğrultusunda "meslek etiği ve ahilik, iş sağlığı ve güvenliği, teknolojik gelişmeler ve endüstriyel dönüşüm, çevre koruma, girişimci fikirler, iş kurma ve yürütme, fikrî ve sınai mülkiyet hakları" konularında mesleki gelişim sağlayacak beceriler kazanma,

· Beslenme ilkeleri ve hijyen ile ilgili işlemleri yapma,

· Temel yiyecek üretimi ve servisi ile ilgili işlemleri yapma ile ilgili ortak bilgi, beceri ve yetkinliklerin yanı sıra; 7 Yiyecek İçecek Hizmetleri Dalında;

· Mesleki yabacı dili kullanma,

· Aşçılık ve servis atölyesi 10 dersinde sıcak ve soğuk soslar, et yemekleri, pilavlar kuru baklagil yemekleri, makarnalar, tatlılar, modern ve klasik usullerle servis, yiyecek içecek işletmelerinde konuk döngüsü, oda servisi yapma,

 · Yiyecek içecek hizmetlerinde organizasyonu yapma

 · Aşçılık ve servis atölyesi 11 dersinde sebze yemekleri, balıklar ve su ürünleri, salatalar, hamur ürünleri, açık büfe, dolma ve sarmalar, çikolata ve fondü yapma, ile ilgili bilgi, beceri ve yetkinliklerin kazandırılması amaçlanmaktadır.

1.      Alanın okutulacak  meslek dersleri ve saatlerini gösteren haftalık ders çizelgeleri

DALLAR

SINIF

Anadolu Meslek Programı

OKUTULAN DERSLER

Yiyecek İçecek Hizmetleri

9

BESLENME İLKELERİ VE HİJYEN

MESLEKİ GELİŞİM ATÖLYESİ

TEMEL YİYECEK ÜRETİMİ VE SERVİS ATÖLYESİ

10

AŞÇILIK VE SERVİS ATÖLYESİ DERSİ

11

AŞÇILIK VE SERVİS ATÖLYESİ DERSİ

YİYECEK İÇECEK HİZMETLERİNDE ORGANİZASYON

12

İŞLETMELERDE MESLEKİ EĞİTİM

SEÇMELİ MESLEK DERSİ

 

 

Okulumuz yiyecek içecek hizmetleri alanı öğrencilerinin 2021-2022 öğretim yılında staj yaptıkları işletmeler:

·         GÜMÜŞ BALIK

·         KAYA OTEL

·         LA FOLİ

·         NARGİL RESTORAN

·         LAURA RESTORAN

·         İBİS OTEL BORNOVA

·         BALÇOVA TUZU BİBERİ

·         AMERİKAN KOLEJİ

·         ESPAŞ

·         KASADE  COSTA

·         GÖZTEPE TUZU BİBERİ

·         AGORA BİSKÜVİT

·         ÖZSÜT ALSANCAK

·         MAGRO

·         ÖZDİLEK OTEL

·         ESBAŞ

·         BİLİMKENT ANAOKULU

·         KAYA OTEL

·         ESBAŞ

·         BİLSEW  FABRİK HİLTOWN

·         ÖZDİLEK OTEL

·         ÖZDİLEK OTEL

·         MERCAN KAFE

·         İTM  GIDA RESTORAN

 

Aşçıların Çalışma Alanları Ve İş Bulma Olanakları

Günümüzde aşçılar çok değişik kuruluş ve kurum mutfaklarında görev yapabilmektedirler. Bunlar;

 

·         Okul Mutfağı,

·         Hastane Mutfakları,

·         Fabrika Mutfağı,

·         Ordu Mutfağı,

·         İşyeri Mutfağı,

·         Yemek Fabrikaları Mutfağı,

·         Otel Mutfağı,

·         Restoran mutfağı,

·         Gemi Mutfağı,

·         Uçak Mutfağı,

·         Tren Mutfağı,

 

·         Otobüs Mutfağıdır.

 

EĞİTİM VE KARİYER İMKÂNLARI 
Liseden sonra, yüksek öğrenime geçiş sınavını başaranlar lisan programlarına devam
edebilirler ya da meslek yüksek okullarının ilgili bölümüne sınavsız geçiş yapabilirler.
Meslek yüksek okulunu bitirenler, dikey geçiş sınavı ile lisans programlarına geçebilirler.

 

08-05-202208-05-202208-05-202208-05-202208-05-202208-05-202208-05-202208-05-202208-05-202208-05-202208-05-202208-05-202208-05-202208-05-202208-05-202208-05-202208-05-202208-05-202208-05-202208-05-202208-05-202208-05-202208-05-2022